Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?
Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Onvermijdelijke opstartkosten bij nieuw bedrijf

Een bedrijf starten komt met een aantal onvermijdelijke kosten. Uiteraard is geen enkel bedrijf hetzelfde, maar in de meeste situaties zijn de volgende zaken relevant:

  • Inschrijving bij KvK
  • Zakelijke rekening
  • Notariskosten (enkel bij vennootschappen)
  • Kantoor / werkplek / winkel
  • Telefonie en internet
  • Verzekeringen
  • Website en huisstijl
  • Bedrijfsauto
  • Boekhouding

Bepaal je persoonlijke minimum inkomen

Als ondernemer ben jij zelf verantwoordelijk voor je maandelijkse inkomen. Vaak is dit ook het startpunt van de financiële planning. Bepaal het minimale inkomen waarmee jij rond kan komen. Denk aan huisvesting, boodschappen, verzekering, belasting en andere verplichtingen. Gebruik de som van deze zaken als basisgetal in jouw financiële planning. Ter illustratie gaan we hier uit van een minimaal inkomen van 3200 euro. 

Investeringsbegroting en financieringsbegroting

Nu duidelijk is dat jij per maand minimaal 3200 euro nodig hebt, kun je de zakelijke begroting invullen. Bij het starten van een nieuw bedrijf zijn met name de investeringsbegroting en de exploitatiebegroting bepalend. In de investeringsbegroting leg je vast welke activa vereist zijn voor het opstarten van het bedrijf. Bepaal voor minimaal twee toekomstige jaren welke investeringen vereist zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfspand, computers, inboedel, voorraad en licenties. Met een financieringsbegroting bepaal je hoe deze investeringen bekostigd worden. De meeste bedrijven starten met de inbreng van privévermogen, een zakelijke lening of een onderhandse lening.  

Verwachte omzet en kosten in de exploitatiebegroting 

Over het algemeen zijn bedrijven in de opstartfase nog niet winstgevend. De eerste maanden en soms zelfs jaren is een financiële buffer aanbevolen. Met een exploitatiebegroting breng je de verwachte maandelijkse omzet en kosten in kaart. Ik adviseer om eerst alle maandelijkse kosten in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan huur, gas & licht, personeel, brandstof en rentekosten. Ter illustratie gaan we hier uit van maandelijks 8000 euro aan kosten. 

Binnen een gezonde organisatie worden minimaal de kosten gedekt door de inkomsten. In dit geval gaat dat dus om maandelijks 8000 euro exploitatiekosten plus 3200 privé-inkomen. In totaal moet er minimaal 11.200 euro omzet gerealiseerd worden. Bij een wekelijkse omzet van 2800 euro draait het bedrijf break-even én heb jij zelf voldoende inkomen. 

Zorg altijd voor een realistische begroting. 

Uit de begroting blijkt dat er een minimale weekomzet van 2800 euro nodig is. Vervolgens kun je de beoogde weekomzet doorvertalen naar bijvoorbeeld uurloon, orders of projecten. Als zelfstandig consultant kan jij bijvoorbeeld 40 uur per week werken. Dat resulteert in een uurtarief van 70 euro (2800 / 40 uur). Dat is in veel gevallen haalbaar. 

Een beginnende webshop eigenaar met een gemiddelde orderwaarde van 14 euro moet wekelijks 200 pakketten verzenden (2800 / 14 euro). Dit scenario zal niet altijd even haalbaar zijn. In dat geval doe je er goed aan om het initiële bedrijfsplan te heroverwegen. 

Uiteraard is deze berekening eenvoudiger voor een ZZP’er dan een B.V. met 2 locaties en 25 man personeel, maar in de basis is deze methode waterdicht. Een bekende valkuil is het te rooskleurig invullen van de begroting. Bescherm jezelf en gebruik altijd een sombere schatting. 

Deskundige ondersteuning voor startende ondernemers

Als ondernemer moet je jouw krachten benutten. Ben jij minder sterk met financiële zaken? Deskundig advies geeft jouw bedrijf een vliegende start. Apollo Finance ondersteunt ambitieuze ondernemers met financiële vakkennis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op voor advies op maat. 

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees verder »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees verder »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees verder »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees verder »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees verder »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees verder »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.