5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.
Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

1.) Een te kleine financiële buffer

Maar weinig bedrijven zijn winstgevend vanaf dag één. Als beginnende ondernemer doe je er verstandig aan om een financiële buffer op te bouwen alvorens je het bedrijf start. Met een realistische investeringsbegroting en exploitatiebegroting kun je berekenen hoeveel financiële middelen nodig zijn tijdens de opstartfase van het bedrijf. Een realistische begroting biedt houvast. Toch zie je regelmatig dat ondernemers een begroting maken op basis van te rooskleurige cijfers. Bij het uitblijven van verwachte omzet loop je dan vroeg of laat tegen financiële problemen aan. 

 

2.) Product of dienst aanbieden tegen de verkeerde prijs

Als startende ondernemer ervaar je snel de impact van concurrentie. De verkoopprijs is een van de belangrijkste factoren in de concurrentiestrijd. Beginnende ondernemers zijn geneigd de prijs van hun product of dienstverlening te baseren op het prijsniveau van belangrijke concurrenten. Op de lange termijn blijkt dat vaak niet de beste strategie. Als beginnende ondernemer trek je vaak aan het kortste eind in een prijzenoorlog. Ga uit van je eigen kracht en onderscheid je op een andere manier van concurrenten. Breng de kostprijs is beeld en bereken een passende verkoopprijs. 

 

3.) Het ontbreken van SMART doelstellingen

Een bedrijf leiden kun je niet uit de losse pols. Met concrete doelstellingen houd je grip op de koers van de organisatie. Formuleer doelstellingen volgens de SMART-methode en voorkom verwarring in een later stadium. SMART doelstellingen bieden houvast tijdens het ondernemen. Gebruik doelstellingen als rode lijn bij het maken van strategische keuzes. Verbind KPI’s aan belangrijke doelstellingen en verzamel data bij deze KPI’s. Zo ben je altijd op de hoogte van de stand van zaken en is bijsturen altijd mogelijk. 

 

4.) Slechte financiële administratie

De financiële administratie vormt het kloppende hart van elke organisatie. Een goede financiële administratie biedt waardevolle informatie en biedt handvatten bij zakelijke beslissingen. Helaas is de boekhouding voor veel ondernemers beslist geen hobby. Een slordige of onvolledige administratie is een recept voor financiële blunders. 

 

Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een waterdichte debiteurenadministratie. Vroeg of laat loopt elke ondernemer tegen wanbetalers aan. Dan is het noodzaak om te weten wie jouw debiteuren zijn, om welke bedragen het gaat en hoe je dit geld kan innen. Een matige debiteurenadministratie kost geld, energie en frustratie. In het ergste geval loop je bij langdurige schulden tegen serieuze liquiditeitsproblemen aan. 

 

5.) Omzetbelasting en inkomstenbelasting vergeten

In Nederland worden de omzetbelasting en inkomstenbelasting achteraf door de Belastingdienst in rekening gebracht. Beginnende ondernemers met een rammelende financiële planning, kunnen dan onaangenaam verrast worden. Met een waterdichte financiële planning voorkom je dergelijke situaties. Reserveer een deel van de omzet voor de te betalen belasting. Indien nodig kun je het zelfs op een aparte rekening zetten. Zo voorkom stress, liquiditeitsproblemen en een belastingschuld. 

 

Voorkom financiële valkuilen met deskundige ondersteuning

Als ondernemer moet je jouw krachten benutten. Ben jij minder sterk met financiële zaken? Deskundig advies voorkomt dat jij in deze financiële valkuilen belandt. Apollo Finance ondersteunt ambitieuze ondernemers met financiële vakkennis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op voor advies op maat.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees verder »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees verder »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees verder »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees verder »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees verder »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees verder »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.