Subsidieregelingen voor startende ondernemers

8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers
Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Startersaftrek

Voor een startende ondernemer is de startersaftrek misschien wel de belangrijkste subsidie. Deze regeling is in het leven geroepen om het starten van een eigen bedrijf te stimuleren. De startersaftrek is feitelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Een erg welkome subsidie voor een beginnende ondernemer. Als startende ondernemer heb je de mogelijkheid om in de eerste 5 jaar van je onderneming 3 keer een extra bedrag (€2.123) van je winst af te trekken. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek dien je te voldoen aan de volgende drie eisen:

  • Je hebt recht op een zelfstandigenaftrek;
  • In de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar in kwestie heb je niet meer dan twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • In de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar in kwestie heb je minimaal gedurende één jaar geen eigen bedrijf gehad.

De startersaftrek kun je aanvragen in je aangifte Inkomstenbelasting en geldt alleen voor ondernemers met een eenmanszaak of vennootschap onder firma.

 

Als starter ondernemen vanuit een WW-uitkering

Maak jij nu gebruik van een WW-uitkering? Maar zou je het liefst een eigen onderneming starten? Dan is deze regeling heel interessant. Het is namelijk zo dat veel mensen die nu een WW-uitkering ontvangen deze niet willen riskeren en daarom geen eigen onderneming starten. Om dit toch te stimuleren is hier een regeling voor bedacht. Het is nu mogelijk om je WW-uitkering helemaal of gedeeltelijk te behouden als je start met ondernemen. Alle informatie over deze subsidieregeling kun je vinden op de website van het UWV. Heb je veel vragen? Dan is het aan te raden om contact met hen op te nemen. 

 

Microfinanciering bij het starten van jouw onderneming

Een microfinanciering kan enorm veel druk wegnemen bij het starten van jouw onderneming. Een microfinanciering houdt namelijk in dat je maximaal €50.000 kunt lenen voor de startfase van je bedrijf. Het is hierbij wel de intentie dat je intensieve begeleiding krijgt plus advies. Deze begeleiding krijg je voor, tijdens en na de oprichting van jouw bedrijf. Een belangrijke voorwaarde voor deze regeling is dat je een realistisch businessplan hebt opgesteld. 

 

MKB-krediet voor grotere bedragen

Als je als startende ondernemer een lening wil afsluiten kun je je ook verdiepen in de mogelijkheden die het MKB-krediet biedt. Het  is een lening tussen de €50.000 en €250.000. Heb je niet zo’n groot bedrag nodig? Kies dan voor een microfinanciering.

 

Borgstelling MKB-kredieten

Ben je een MKB-ondernemer? Dan kun je borgstelling voor een deel van het krediet claimen. Je kunt dan bij je bank meer geld lenen dan je op basis van je waarborg had verkregen. De bank kan namelijk bij de staat een verzoek doen voor Borgstelling MKB-kredieten (BMKB).

Ben je een startende ondernemer en sluit je een nieuwe lening af van maximaal €266.667 bij de bank? Dan staat de overheid borg voor ruim 67%. Maar mocht het financieringsbedrag hoger zijn, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om het restbedrag te financieren met een normaal borgstellingskrediet. De geldigheidsduur van de borgstelling is maximaal 6 jaar vanaf de eerste aflossing.

 

Ondernemen vanuit arbeidsongeschiktheidsuitkering

Als jij, om wat voor reden dan ook, arbeidsongeschikt bent geraakt, dan betekent dit niet dat je geen eigen bedrijf zou kunnen starten. Daarbij heb ook jij recht op subsidie en de nodige hulp om jouw droom te verwezenlijken. Je hebt bijvoorbeeld recht op een vergoeding voor voorleeshulp of tolk en starters- of voorbereidingskrediet.

Bij het UWV kun je deze voorzieningen het gehele jaar door aanvragen. Je hebt alleen recht op deze subsidies als je een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, ZW-, of bijstandsuitkering hebt. Daarnaast is het wel noodzakelijk dat je kunt aantonen dat deze voorzieningen van essentieel belang zijn voor het ondernemen in jouw (toekomstige) bedrijf. Tot slot moet je beperking minimaal 1 jaar duren om in aanmerking te komen voor deze voorzieningen. Bij het UWV kun je meer informatie over deze regeling vinden. 

 

Voor jonge ondernemers: “Erasmus for Young Entrepreneurs”

Deze subsidie is speciaal gericht op jonge startende ondernemers. Jonge startende ondernemers kunnen namelijk in aanmerking komen voor het Erasmus for Young Entrepreneurs programma. In dit programma krijgen jonge ondernemers de kans om in een periode van maximaal een halfjaar essentiële werkervaring op te doen bij een ervaren ondernemer van een MKB in een ander EU-land. De kosten voor dit programma worden deels gedekt. De hoogte van de vergoeding verschilt per land dat meedoet aan het programma.

 

Bijstandsverlening voor zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer kun je in veel gevallen aankloppen bij je gemeente, provincie of waterschap voor financiële ondersteuning. Deze subsidie is bepaald aan de hand van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dit is bijvoorbeeld het verstrekken van een lening, krediet of een aanvulling op je inkomen. Je komt in aanmerking voor deze regeling als je aan de harde eis voldoet dat je minimaal 1225 uur aan je onderneming besteedt in een jaar. Daarnaast moet jouw onderneming rendabel zijn, je inkomen is lager dan de bijstand en hulp van een bank of borgstellingsfonds is niet langer mogelijk.

 

Investering speciaal voor technische- en creatieve startups

Deze financiële kans is speciaal voor techneuten en creatievelingen. Techneuten en creatievelingen kunnen gebruik maken van de regeling “Seed Capital Technostarters”, deze regeling is onderdeel van het Innovatiefonds MKB+. Deze regeling maakt het mogelijk om in technische- en creatieve startups te investeren. Techneuten en creatievelingen kunnen beroep doen op meer dan twintig fondsen. Elk fonds heeft zijn eigen strategie en eisen waaraan de startende ondernemer aan moet voldoen. De manager van het desbetreffende fonds bepaalt in welke technische- of creatieve startup geïnvesteerd gaat worden.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees verder »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees verder »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees verder »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees verder »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees verder »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees verder »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.