Waarom zijn concrete doelstellingen onmisbaar voor een groeiende organisatie?

SMART doelstellingen formuleren voor een groeiend bedrijf
Concrete doelen zijn onmisbaar binnen elke professionele organisatie. Met scherpe doelstellingen kun jij jouw bedrijf naar een hoger level tillen. Doelstellingen hebben lang niet altijd betrekking op verkoopcijfers. Zo kun je ook doelen stellen rondom zaken als efficiëntie, service level of klanttevredenheid. In dit artikel behandel ik de belangrijkste punten rondom het stellen van bedrijfsdoelen.

De voordelen van het stellen van doelen

Om te beginnen geven doelen houvast. Door het stellen van specifieke doelen weet je exact waar je naartoe wil gaan Je kunt doelstellingen gebruiken als een kompas waarmee je navigeert richting succes. Aan de hand van doelstellingen zie je wat je tot dusver hebt gerealiseerd en wat je nog zou willen (of moeten) bereiken. 

Daarnaast bieden duidelijke doelstellingen focus. Als ondernemer is het belangrijk om een duidelijke koers te varen. Ondernemen is continu meerdere ballen in de lucht houden. Tijd is beperkt en je kan niet alles tegelijk aanpakken. Door de juiste doelen te stellen kun je makkelijker rand- en hoofdzaken scheiden. 

Mogelijke valkuilen bij het stellen van doelen

Aan het stellen van doelen kleven een aantal valkuilen. In sommige gevallen stellen ondernemers bijvoorbeeld te ambitieuze doelen. Overambitieuze doelen hebben vaak een negatief effect op een organisatie. Deze zorgen namelijk niet voor rust en richting, maar eerder voor onrust. Daarnaast kunnen medewerkers gedemotiveerd raken als doelen keer op keer niet gehaald worden. Binnen organisaties met een serieuze afrekencultuur kunnen doelstellingen zelfs soms tegen het personeel gebruikt worden.

Doelstellingen SMART formuleren

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen volgens deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Duidelijkheid rondom doelstellingen is – zeker in teamverband – essentieel. Onduidelijke doelen laten ruimte voor onderlinge discussies of verwarring. Dit wil je binnen een doelgerichte organisatie altijd voorkomen.  

Voorbeelden Smart-doelstellingen

Kun je de SMART methode ook toepassen op je eigen doelen? Deze 2 voorbeelden helpen je:

(1)  IT-bedrijf

Een IT-bedrijf wenst in 2022 een flinke groei te realiseren. Dit kan echter alleen door nieuwe klanten aan te trekken. Daarom stelt zij het volgende doel op:

“Voor 1 december 2022 worden er 9 nieuwe klanten aan het portfolio toegevoegd”

(2)  Webshop

De eigenaar van een webshop constateert dat er weinig bezoekers op zijn website komen. Daarom gaat hij investeren in online marketing. Hiermee hoopt hij zijn online vindbaarheid te verbeteren en daarmee het aantal bezoekers te laten stijgen. Hij formuleert als doel:

“Via de online marketingcampagne komen er de eerste 5 maanden van dit jaar 60.000 unieke bezoekers op mijn website.”

(3)  Productiebedrijf

De eigenaar van een productiebedrijf ziet dat de werknemers in de productiehal regelmatig te laat inklokken. Hij ziet dat dit steeds vaker gebeurt en besluit dit tegengaan. Hij stelt het volgende doel op:

“In november en december is het percentage werknemers dat te laat inklokt met 20% gedaald ten opzichte van augustus”

Meetbaarheid van doelstellingen

Het succes van zakelijke doelstellingen valt of staat met de meetbaarheid. Niemand heeft iets aan doelstellingen, waarvan de voortgang ongrijpbaar is. Zorg altijd dat je voldoende data verzameld rondom de doelen. Denk bijvoorbeeld aan verkoopcijfers, winstcijfers, onderzoeken rondom klanttevredenheid, websitebezoekers of het verloop van klanten. Met actuele data is het mogelijk om doelstellingen bij te schaven. Zo voorkom je dat personeel gedemotiveerd raakt indien jaardoelen in Q2 al onhaalbaar lijken. 

Ondersteuning nodig bij doelstellingen?

Ben jij vastberaden om jouw organisatie naar een hoger level te tillen, maar is concrete doelen stellen lastig? Apollo Finance helpt jou met het formuleren van SMART doelstellingen en het periodiek monitoren daarvan, bijvoorbeeld in de vorm van (financiële) rapportages. Neem contact op voor advies op maat.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees meer »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees meer »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees meer »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees meer »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees meer »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees meer »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.