De voordelen van het stellen van doelen
Om te beginnen geven doelen houvast. Door het stellen van specifieke doelen weet je exact waar je naartoe wil gaan Je kunt doelstellingen gebruiken als een kompas waarmee je navigeert richting succes. Aan de hand van doelstellingen zie je wat je tot dusver hebt gerealiseerd en wat je nog zou willen (of moeten) bereiken.
Daarnaast bieden duidelijke doelstellingen focus. Als ondernemer is het belangrijk om een duidelijke koers te varen. Ondernemen is continu meerdere ballen in de lucht houden. Tijd is beperkt en je kan niet alles tegelijk aanpakken. Door de juiste doelen te stellen kun je makkelijker rand- en hoofdzaken scheiden.
Mogelijke valkuilen bij het stellen van doelen
Aan het stellen van doelen kleven een aantal valkuilen. In sommige gevallen stellen ondernemers bijvoorbeeld te ambitieuze doelen. Overambitieuze doelen hebben vaak een negatief effect op een organisatie. Deze zorgen namelijk niet voor rust en richting, maar eerder voor onrust. Daarnaast kunnen medewerkers gedemotiveerd raken als doelen keer op keer niet gehaald worden. Binnen organisaties met een serieuze afrekencultuur kunnen doelstellingen zelfs soms tegen het personeel gebruikt worden.
Doelstellingen SMART formuleren
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen volgens deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet. Duidelijkheid rondom doelstellingen is – zeker in teamverband – essentieel. Onduidelijke doelen laten ruimte voor onderlinge discussies of verwarring. Dit wil je binnen een doelgerichte organisatie altijd voorkomen.
Voorbeelden Smart-doelstellingen
Kun je de SMART methode ook toepassen op je eigen doelen? Deze 2 voorbeelden helpen je:
(1) IT-bedrijf
Een IT-bedrijf wenst in 2022 een flinke groei te realiseren. Dit kan echter alleen door nieuwe klanten aan te trekken. Daarom stelt zij het volgende doel op:
“Voor 1 december 2022 worden er 9 nieuwe klanten aan het portfolio toegevoegd”
(2) Webshop
De eigenaar van een webshop constateert dat er weinig bezoekers op zijn website komen. Daarom gaat hij investeren in online marketing. Hiermee hoopt hij zijn online vindbaarheid te verbeteren en daarmee het aantal bezoekers te laten stijgen. Hij formuleert als doel:
“Via de online marketingcampagne komen er de eerste 5 maanden van dit jaar 60.000 unieke bezoekers op mijn website.”
(3) Productiebedrijf
De eigenaar van een productiebedrijf ziet dat de werknemers in de productiehal regelmatig te laat inklokken. Hij ziet dat dit steeds vaker gebeurt en besluit dit tegengaan. Hij stelt het volgende doel op:
“In november en december is het percentage werknemers dat te laat inklokt met 20% gedaald ten opzichte van augustus”
Meetbaarheid van doelstellingen
Het succes van zakelijke doelstellingen valt of staat met de meetbaarheid. Niemand heeft iets aan doelstellingen, waarvan de voortgang ongrijpbaar is. Zorg altijd dat je voldoende data verzameld rondom de doelen. Denk bijvoorbeeld aan verkoopcijfers, winstcijfers, onderzoeken rondom klanttevredenheid, websitebezoekers of het verloop van klanten. Met actuele data is het mogelijk om doelstellingen bij te schaven. Zo voorkom je dat personeel gedemotiveerd raakt indien jaardoelen in Q2 al onhaalbaar lijken.
Ondersteuning nodig bij doelstellingen?
Ben jij vastberaden om jouw organisatie naar een hoger level te tillen, maar is concrete doelen stellen lastig? Apollo Finance helpt jou met het formuleren van SMART doelstellingen en het periodiek monitoren daarvan, bijvoorbeeld in de vorm van (financiële) rapportages. Neem contact op voor advies op maat.


Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening
Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.


Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten
In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.


5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers
Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.


Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?
Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.


Geld lenen als startende ondernemer
Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren.


Subsidieregelingen voor startende ondernemers
Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.