Privé auto of auto van de zaak?
Allereerst is het belangrijk om te weten in welke categorie jouw auto valt. De Belastingdienst bepaalt dit aan de hand van het aantal jaarlijkse kilometers dat privé gereden wordt. Rijd jij privé meer dan 500 kilometer per jaar? Dan stelt de belastingdienst dat jij de auto gewoon privé mag blijven rijden. Wanneer er jaarlijks minder dan 500 privé kilometers wordt gereden, is er sprake van een bedrijfsauto. Het onderscheid tussen zakelijk en privé rijden is belangrijk, want dit resulteert in andere regelgeving.
Aanschafwaarde privé auto aftrekken
Indien jouw auto in de categorie ‘zakelijk’ valt, heeft dit gevolgen voor jouw fiscale aftrekposten. De bedrijfsauto is eigendom van het bedrijf en komt daarmee op de balans. Daarmee mag je de aanschafwaarde aftrekken van de winst. Daarmee wordt de winst voor belasting lager. Uiteindelijk levert dat een belastingvoordeel op. Daar tegenover staat dan wel jaarlijkse bijtelling op een zakelijke auto.
De aanschafwaarde van een privé auto mag je beslist niet zakelijk aftrekken. Dat resulteert in een relatief hogere winst. Vooral bij relatief dure auto’s kan het daarom lonen om deze zakelijk aan te schaffen.
BTW op autokosten aftrekken
Of je een auto nou privé of zakelijk rijdt, er zijn altijd kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan benzine, banden, verzekeringen, APK, belasting en afschrijving. Als ondernemer mag je de BTW op deze kosten aftrekken, maar enkel voor het deel dat je zakelijk rijdt. Daarom is het bijhouden van een kilometerregistratie vereist. Zo is een autorit naar een sales pitch bijvoorbeeld wel fiscaal aftrekbaar, terwijl dagelijks woon-werkverkeer door de belastingdienst als privé rit wordt bestempeld.
Kilometerregistratie bij privé auto
Wanneer je een privé auto zakelijk rijdt, is een rittenregistratie dus vereist. Tenminste, wel als je de zakelijke kosten fiscaal wil aftrekken. De belastingdienst kan namelijk steekproefsgewijs vragen naar de rittenregistratie. Dan moet je de onderstaande informatie kunnen overleggen:
- Datum van de rit
- Doel van de rit
- Aantal zakelijke kilometers
- Aantal privé kilometers
- Begin- en eindbestemming
- Begin- en eindstand van de kilometerteller
In theorie kan je dit met pen en papier bijhouden. In de praktijk gebeurt dit vaak met een Excel-sheet, boekhoudprogramma of speciaal kilometerregistratiesysteem.
Kosten van privé auto zakelijk aftrekken
Inmiddels is duidelijk dat je het zakelijke gebruik van je privé auto gewoon fiscaal mag aftrekken. Een complete rittenregistratie is vereist voor de belastingdienst. Naast de bewijslast, maakt een overzichtelijke rittenregistratie de belastingaangifte makkelijker. Als ondernemer mag je namelijk 0,19 cent per zakelijke kilometer van de winst aftrekken. Dit is met name interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt. De genoemde 19 cent is een inclusief bedrag. Extra kosten zoals brandstof, verzekeringen, tol en parkeerkosten zijn niet afzonderlijk aftrekbaar als de auto privé is.
Meer vraagtekens rondom zakelijk of privé rijden?
Het zakelijk rijden van een privé auto kan handig zijn, maar zoals je leest zitten er fiscaal gezien de nodige haken en ogen aan. Zit jij met onbeantwoorde vraagstukken rondom dit onderwerp? Neem contact op voor bedrijfsadvies op maat.


7 Alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren
Er zijn ontzettend veel alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren. De financieringsmethode moet passen bij de reden van jouw financieringsbehoefte. Daarnaast moet ook de looptijd van de financiering passen bij de relatief korte periode dat jij het kapitaal gebruikt om je werkkapitaal te financieren


Belangrijke aandachtspunten bij ondernemen in het buitenland
Internationaal ondernemen is een mooie kans om als organisatie te groeien. Ondernemen in het buitenland brengt alleen wel risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving, bankzaken en belasting betalen. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om rekening mee te houden.


13 Manieren om werknemers te belonen
Om werknemers te motiveren wordt er vaak gezocht naar een passende beloning. Zo ontvangen werknemers vaak een eenmalige bonus bij goede resultaten. Die bonus motiveert medewerkers om goede prestaties te leveren. Er zijn verschillende manieren om werknemers te belonen. In dit artikel vind je alle opties met de voor- en nadelen.
“Het primaire doel van het inzetten van een beloningsinstrument is het creëren van betrokkenheid en loyaliteit, zodat medewerkers zich duurzaam verbinden aan de onderneming”


Privé auto zakelijk rijden
Voor veel ondernemers vormt de auto een belangrijk onderdeel in de organisatie. Het is niet ongebruikelijk dat privé en zakelijk bezit door elkaar lopen bij het runnen van een onderneming. Maar hoe ga je te werk als jouw auto eigenlijk privé-eigendom is, maar regelmatig zakelijk wordt ingezet? Je loopt al snel tegen allerlei vraagstukken aan rondom wetgeving, belastingdienst, benzinekosten en kilometerregistraties. In dit artikel geef ik antwoord op de belangrijkste vragen rondom het zakelijke gebruik van een privé auto.


KPI’s: hoe jij jouw groeiplannen kunt behalen
Het analyseren van de financiën van jouw onderneming kan in verschillende situaties nodig zijn. De centrale vragen zijn dan vaak: hoe verdient de onderneming geld? Is de ondernemer in staat om de onderneming (financieel) goed te runnen? En wat is de groeipotentie van deze onderneming?


Freelance boekhouder gezocht
Apollo Finance is een nieuw accountants- en advieskantoor voor MKB-ondernemers met groeiambities. Door uitbreiding van het klantenbestand ben ik op zoek naar een freelance boekhouder om een samenwerking mee aan te gaan. Je wordt onderdeel van mijn team van vaste freelancers. Bij nieuwe klanten word jij door mij betrokken om de financiële administratie te voeren en de belastingaangiften voor te bereiden. Dit doe je op freelance basis vanuit je eigen huis of kantoor. Ben jij de freelance boekhouder die ik zoek? Dit is een unieke kans om je eigen klantenbestand uit te bouwen en mee te groeien met Apollo Finance.