Privé auto zakelijk rijden

Fiscale voordelen van een privé auto zakelijk rijden
Voor veel ondernemers vormt de auto een belangrijk onderdeel in de organisatie. Het is niet ongebruikelijk dat privé en zakelijk bezit door elkaar lopen bij het runnen van een onderneming. Maar hoe ga je te werk als jouw auto eigenlijk privé-eigendom is, maar regelmatig zakelijk wordt ingezet? Je loopt al snel tegen allerlei vraagstukken aan rondom wetgeving, belastingdienst, benzinekosten en kilometerregistraties. In dit artikel geef ik antwoord op de belangrijkste vragen rondom het zakelijke gebruik van een privé auto.

Privé auto of auto van de zaak?

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke categorie jouw auto valt. De Belastingdienst bepaalt dit aan de hand van het aantal jaarlijkse kilometers dat privé gereden wordt. Rijd jij privé meer dan 500 kilometer per jaar? Dan stelt de belastingdienst dat jij de auto gewoon privé mag blijven rijden. Wanneer er jaarlijks minder dan 500 privé kilometers wordt gereden, is er sprake van een bedrijfsauto. Het onderscheid tussen zakelijk en privé rijden is belangrijk, want dit resulteert in andere regelgeving.

Aanschafwaarde privé auto aftrekken

Indien jouw auto in de categorie ‘zakelijk’ valt, heeft dit gevolgen voor jouw fiscale aftrekposten. De bedrijfsauto is eigendom van het bedrijf en komt daarmee op de balans. Daarmee mag je de aanschafwaarde aftrekken van de winst. Daarmee wordt de winst voor belasting lager. Uiteindelijk levert dat een belastingvoordeel op.  Daar tegenover staat dan wel jaarlijkse bijtelling op een zakelijke auto.

De aanschafwaarde van een privé auto mag je beslist niet zakelijk aftrekken.  Dat resulteert in een relatief hogere winst. Vooral bij relatief dure auto’s kan het daarom lonen om deze zakelijk aan te schaffen.

BTW op autokosten aftrekken

Of je een auto nou privé of zakelijk rijdt, er zijn altijd kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan benzine, banden, verzekeringen, APK, belasting en afschrijving. Als ondernemer mag je de BTW op deze kosten aftrekken, maar enkel voor het deel dat je zakelijk rijdt. Daarom is het bijhouden van een kilometerregistratie vereist. Zo is een autorit naar een sales pitch bijvoorbeeld wel fiscaal aftrekbaar, terwijl dagelijks woon-werkverkeer door de belastingdienst als privé rit wordt bestempeld. 

Kilometerregistratie bij privé auto

Wanneer je een privé auto zakelijk rijdt, is een rittenregistratie dus vereist. Tenminste, wel als je de zakelijke kosten fiscaal wil aftrekken. De belastingdienst kan namelijk steekproefsgewijs vragen naar de rittenregistratie. Dan moet je de onderstaande informatie kunnen overleggen:

  • Datum van de rit
  • Doel van de rit
  • Aantal zakelijke kilometers
  • Aantal privé kilometers
  • Begin- en eindbestemming
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller

In theorie kan je dit met pen en papier bijhouden. In de praktijk gebeurt dit vaak met een Excel-sheet, boekhoudprogramma of speciaal kilometerregistratiesysteem.

Kosten van privé auto zakelijk aftrekken

Inmiddels is duidelijk dat je het zakelijke gebruik van je privé auto gewoon fiscaal mag aftrekken. Een complete rittenregistratie is vereist voor de belastingdienst. Naast de bewijslast, maakt een overzichtelijke rittenregistratie de belastingaangifte makkelijker. Als ondernemer mag je namelijk 0,19 cent per zakelijke kilometer van de winst aftrekken. Dit is met name interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt. De genoemde 19 cent is een inclusief bedrag. Extra kosten zoals brandstof, verzekeringen, tol en parkeerkosten zijn niet afzonderlijk aftrekbaar als de auto privé is.

Meer vraagtekens rondom zakelijk of privé rijden?

Het zakelijk rijden van een privé auto kan handig zijn, maar zoals je leest zitten er fiscaal gezien de nodige haken en ogen aan. Zit jij met onbeantwoorde vraagstukken rondom dit onderwerp? Neem contact op voor bedrijfsadvies op maat.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees meer »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees meer »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees meer »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees meer »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees meer »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees meer »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.