Belangrijke aandachtspunten bij ondernemen in het buitenland

Internationaal ondernemen is een mooie kans om als organisatie te groeien. Ondernemen in het buitenland brengt alleen wel risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving, bankzaken en belasting betalen. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Oplichters in het buitenland

De angst voor fraude en bedrog bij buitenlandse bedrijven houdt veel Nederlandse ondernemers tegen om internationaal zaken te doen. Deze angst is niet geheel onterecht. Gelukkig beperkt een goede voorbereiding de kans op fraude en bedrog. Zo hebben de meeste landen bijvoorbeeld een corruptiewetgeving waar je beroep op kunt doen.

De meeste landen beschikken over een handelsregister. In het Handelsregister kun je inzien wanneer een bedrijf is opgericht, wie de bestuurders en aandeelhouders zijn en kan je jaarrekeningen downloaden. Stel, het bedrijf meent op de website al jaren actief te zijn, maar in het Handelsregister staat dat deze pas een paar maanden geleden is opgericht. Dan gaan er natuurlijk alarmbellen af. Hetzelfde geldt voor een bedrijf wat opvallend veel schulden blijkt te hebben. In dat geval is het slim om een directe betaling bij jouw dienstverlening te eisen. 

Een bedrijf controleren bij een handelsregister is altijd verstandig. Je weet dan op zijn minst of het betreffende bedrijf wettelijk bestaat. Hier vind je het overzicht van handelsregisters in en buiten Europa. Let op, want een controle van het Handelsregister is een goede start, maar beslist niet waterdicht. In sommige situaties is extra onderzoek nodig.

De Nederlandse ambassade biedt ook handvatten tegen misleiding. Je kunt bij de economische afdeling navragen of een bedrijf waarmee je zaken doet überhaupt bestaat. Sommige ambassades voeren uit voorzorg namelijk company checks uit. Dit geldt onder andere voor Rusland en China. Op deze website vind je meer informatie.

Tip: analyseer de online kanalen van de bedrijven (sociale media, website). Zien de kanalen er professioneel uit? Op de website is het belangrijk om te kijken naar de contactgegevens. Alleen de vermelding van een postbusadres of een mobiel telefoonnummer in plaats van een vestigingsadres en vast telefoonnummer is een dubieuze zaak. Dit soort situaties vragen om extra oplettendheid. Controleer bijvoorbeeld het adres op Google Maps met behulp van Google StreetView. Dat kan verrassende resultaten opleveren.

 

Geld overmaken naar het buitenland (of ontvangen)

Als je buitenlandse klanten of leveranciers hebt, dan krijg je ook te maken internationale geldstromen. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe je precies geld kunt overmaken naar een buitenlandse bank. Wanneer de gegevens in je betaalopdracht onvolledig of onjuist zijn, kan de buitenlandse bank jouw opdracht weigeren en terugsturen. Het is mogelijk dat dit gebeurt met aftrek van kosten. Je ontvangt dan niet het volledige bedrag terug dat je hebt overgemaakt.

Alle Nederlandse banken maken gebruik van IBAN rekeningen. Vanaf een IBAN rekening kun je kosteloos geld overmaken naar andere IBAN rekeningen. IBAN staat voor International Bank Account Number. De structuur van het IBAN wisselt per land. Een IBAN-nummer uit het buitenland kan er dus anders uitzien dan je gewend bent. Een Belgisch IBAN-nummer ziet er bijvoorbeeld zo uit “BE71096123456769” en een Frans nummer “FR7630006000011234567890189”.

Als je geld wilt overmaken naar een rekening buiten SEPA (eurozone), heb je naast het IBAN ook de BIC van die bank nodig. Vraag aan de ontvanger wat de BIC is. Weet de ontvanger het niet? Dan kun je bijvoorbeeld de BIC zoekmodule van SWIFT gebruiken.

Niet overal ter wereld wordt IBAN gebruikt om geld over te maken. Geld overmaken naar de Verenigde Staten (USA) gebeurt bijvoorbeeld zonder IBAN, maar met een rekeningnummer en een bankcode (Fedwire). En soms gebruiken landen buiten de SEPA-zone een IBAN structuur, zoals Turkije en Israël. Voor betalingen naar landen waar IBAN niet volledig is ingevoerd, is het opgeven van de BIC verplicht.

 

Geld overmaken in een andere valuta

Als je een betaling doet naar een bedrijf of een persoon buiten de EU, dan gaat het om een wereldbetaling. Voor een wereldbetaling brengt de bank kosten in rekening. Hoeveel deze kosten zijn, is afhankelijk van de bank waarbij je bankiert. Zoek daarom vooraf uit hoeveel jouw bank hiervoor in rekening brengt. Daarnaast is het belangrijk om met leveranciers duidelijke afspraken te maken over deze kosten. Over het algemeen kan je handelen volgens drie opties: 

Shared Cost (SHA): de kosten voor de internationale betaling worden gedeeld. Jij betaalt de kosten van je eigen bank. De ontvanger betaalt de kosten van zijn bank.

Our Cost (OUR): Jij betaalt alle kosten voor de internationale betaling. Je betaalt zowel de kosten van je eigen bank als de kosten van de ontvanger.

Beneficiary Cost (BEN): De ontvanger betaalt alle kosten voor de internationale betaling. De ontvanger betaalt zowel zijn eigen kosten als jouw kosten. 

Daarnaast krijg je te maken met de wisselkoers. Als er een sterk fluctuerende wisselkoers is, spreek dan met een leverancier vooraf een wisselkoers af. Stel, je plaatst nu een order en de betaling volgt pas twee maanden later, dan kan deze aankoop door de wisselkoers duurder of goedkoper uitvallen.

 

Belasting betalen in het buitenland

Ook in het buitenland ontkom je niet aan belasting betalen. Je krijgt bij internationale zaken te maken met de internationale btw-regels. Welke regels er exact gelden, verschilt per land. Laat je daarom altijd goed adviseren over de geldende wet- en regelgeving (inclusief belastingen) van het land waarmee je zaken gaat doen. Als je onbewust de lokale wetgeving overtreedt, kan dit je duur komen te staan. Informeer altijd naar eventuele afwijkende belastingregels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regels rondom btw voor e-commerce bedrijven sinds 2021.

 

Verleggingsregeling voor internationale ondernemers

De verleggingsregeling kan gelden als je diensten levert aan of afneemt van ondernemers uit andere EU-landen. De verleggingsregeling kan ook gelden als je diensten afneemt van ondernemers uit niet-EU-landen. Vaak geldt: de dienst is belast in het land van de afnemer. De afnemer berekent zelf de btw en betaalt dit in zijn eigen land. We noemen dit intracommunautaire prestaties. Bij een intracommunautaire prestatie vermeld je op de factuur ‘btw verlegd’.

verschillende manieren om werkkapitaal te financieren binnen een bedrijf

7 Alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren

Er zijn ontzettend veel alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren. De financieringsmethode moet passen bij de reden van jouw financieringsbehoefte. Daarnaast moet ook de looptijd van de financiering passen bij de relatief korte periode dat jij het kapitaal gebruikt om je werkkapitaal te financieren

Lees meer »

Belangrijke aandachtspunten bij ondernemen in het buitenland

Internationaal ondernemen is een mooie kans om als organisatie te groeien. Ondernemen in het buitenland brengt alleen wel risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving, bankzaken en belasting betalen. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Lees meer »
Verschillende manieren om personeel of werknemer te financieel te belonen

13 Manieren om werknemers te belonen

Om werknemers te motiveren wordt er vaak gezocht naar een passende beloning. Zo ontvangen werknemers vaak een eenmalige bonus bij goede resultaten. Die bonus motiveert medewerkers om goede prestaties te leveren. Er zijn verschillende manieren om werknemers te belonen. In dit artikel vind je alle opties met de voor- en nadelen.

“Het primaire doel van het inzetten van een beloningsinstrument is het creëren van betrokkenheid en loyaliteit, zodat medewerkers zich duurzaam verbinden aan de onderneming”

Lees meer »
Fiscale voordelen van een privé auto zakelijk rijden

Privé auto zakelijk rijden

Voor veel ondernemers vormt de auto een belangrijk onderdeel in de organisatie. Het is niet ongebruikelijk dat privé en zakelijk bezit door elkaar lopen bij het runnen van een onderneming. Maar hoe ga je te werk als jouw auto eigenlijk privé-eigendom is, maar regelmatig zakelijk wordt ingezet? Je loopt al snel tegen allerlei vraagstukken aan rondom wetgeving, belastingdienst, benzinekosten en kilometerregistraties. In dit artikel geef ik antwoord op de belangrijkste vragen rondom het zakelijke gebruik van een privé auto.

Lees meer »

KPI’s: hoe jij jouw groeiplannen kunt behalen

Het analyseren van de financiën van jouw onderneming kan in verschillende situaties nodig zijn. De centrale vragen zijn dan vaak: hoe verdient de onderneming geld? Is de ondernemer in staat om de onderneming (financieel) goed te runnen? En wat is de groeipotentie van deze onderneming?

Lees meer »

Freelance boekhouder gezocht

Apollo Finance is een nieuw accountants- en advieskantoor voor MKB-ondernemers met groeiambities. Door uitbreiding van het klantenbestand ben ik op zoek naar een freelance boekhouder om een samenwerking mee aan te gaan. Je wordt onderdeel van mijn team van vaste freelancers. Bij nieuwe klanten word jij door mij betrokken om de financiële administratie te voeren en de belastingaangiften voor te bereiden. Dit doe je op freelance basis vanuit je eigen huis of kantoor. Ben jij de freelance boekhouder die ik zoek? Dit is een unieke kans om je eigen klantenbestand uit te bouwen en mee te groeien met Apollo Finance.

Lees meer »

KvK: 81716974

IBAN: NL88INGB0006935585

BTW-nummer: NL003599692B69

Amsterdam

Bedrijf

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.