KPI’s: hoe jij jouw groeiplannen kunt behalen

Het analyseren van de financiën van jouw onderneming kan in verschillende situaties nodig zijn. De centrale vragen zijn dan vaak: hoe verdient de onderneming geld? Is de ondernemer in staat om de onderneming (financieel) goed te runnen? En wat is de groeipotentie van deze onderneming?

Deze vragen staan centraal bij een due diligence onderzoek, bij een overname, of bij het rapporteren van je cijfers aan een bank of investeerder. Maar er is één persoon op de wereld waarvoor zo’n analyse eigenlijk het allerbelangrijkst is: de ondernemer zelf. De kans is groter dat jij je groeiplannen bereikt, als jij dit concretiseert in de vorm van een financieel plan en je vervolgens maandelijks inzichtelijk hebt of je ‘on track’ bent. Het stelt je immers in staat om écht te begrijpen waar je groei vandaan komt, of waar knelpunten zijn en dus tijdig bijgestuurd moet worden. Consistentie in het meten van je voortgang is dan ook jouw sleutel tot succes.

Maar hoe doe je dit? Door het vaststellen, definiëren en meten van de belangrijkste kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) voor jouw onderneming.

Wat zijn KPI’s ook alweer?

Kritische prestatie-indicatoren zijn variabelen om de prestatie van je onderneming te meten. Voorbeelden zijn je marktaandeel, klanttevredenheid en gemiddelde omzet per klant. Uiteindelijk dienen je KPI’s aan te sluiten bij jouw specifieke bedrijfsdoelstellingen: als jouw strategische doel het bereiken van de snelste groei in jouw bedrijfstak is, omdat je marktleider wilt worden, kan jouw voornaamste KPI de jaarlijkse omzetgroei of groei in het aantal klanten zijn.

Wat is het nut van KPI’s?

 1. KPI’s verstrekken belangrijke informatie aan de ondernemer. Met deze informatie kan je de ontwikkeling van jouw onderneming als geheel volgen, in vergelijking met het verleden en in vergelijking met de concurrentie.
 2. Het is een handig instrument om voorspellingen mee te doen, omdat KPI’s je helpen om je huidige resultaten door te trekken naar de toekomst zodat je weet of je je groeiplannen zult behalen.
 3. Je kunt met behulp van KPI’s je bedrijfsstrategie op de lange termijn relatief eenvoudig vertalen naar prestaties op de korte termijn. Van “marktleider in 5 jaar”, naar concrete doelstellingen als “omzetgroei van 15% in dit jaar”.

Kortom, door gebruik van KPI’s kan jij dus tussentijds meten hoe het ervoor staat met het realiseren van je bedrijfsstrategie: ben je on track of moet je bijsturen? Daarmee zijn KPI’s de knoppen waar je aan kunt draaien om je groeiplannen te behalen, doordat ze je helpen om winstgevender te worden en financieel te groeien.

Succesfactoren

 1. Het is belangrijk dat je je KPI’s SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) formuleert, zodat je doelstellingen zo concreet mogelijk worden.
 2. Er is geen one-size fits all: KPI’s dienen specifiek gemaakt te worden voor jouw onderneming, in jouw specifieke branche. Welke KPI’s je meet verschilt namelijk per bedrijf en sector, omdat ze dienen aan te sluiten bij jouw verdienmodel en strategie. Een voedingsmiddelenconcern zoals Unilever zal heel andere KPI’s hanteren dan een softwarebedrijf of een bibliotheek.
 3. Holistisch perspectief is essentieel. KPI’s zijn de knoppen waaraan je kunt draaien en waarmee je je bedrijfsprestaties kunt beoordelen. Het is daardoor belangrijk om niet alleen financiële KPI’s te meten (zoals winstgevendheid, rentabiliteit en omloopsnelheid van je omzet), maar ook KPI’s voor de andere facetten van je bedrijfsvoering. Denk hierbij aan technische KPI’s (aantal storingen, reparatietijd etc.), HR KPI’s (ziekteverzuim en personeelsverloop t.o.v. sector) en sales KPI’s (aantal terugkerende klanten, NPS etc.).

Voorbeeld eCommerce

Heb je bijvoorbeeld een webshop, en is het je doel om je omzet te laten stijgen? Dan zijn dit voorbeelden van variabelen waar je KPI’s op kunt baseren (niet limitatief):

 • Aantal bezoekers op je webshop
 • Conversiepercentage
 • Gemiddelde orderwaarde per klant
 • Aantal nieuwe klanten
 • Aantal terugkerende klanten

Een SMART-geformuleerde KPI kan dan zijn: “verhoog het conversiepercentage met 7,5% binnen 18 maanden”. Deze doelstelling kun je vervolgens maandelijks meten en periodiek bijhouden of je naar verwachting deze doelstelling zult halen. En als dat niet zo is, hoe je dan (tijdig) kunt bijsturen.

Begin niet te laat met KPI’s!

KPI’s helpen je dus niet alleen om je eigen verdienmodel tot op het bot te doorgronden, maar helpen je ook om je groeiplannen te realiseren. Daarnaast zullen investeerders de ontwikkeling willen zien over meerdere jaren, waardoor het zo vroeg mogelijk beginnen met het meten (en handelen naar) KPI’s essentieel is als je op termijn financiering of een investering wilt binnenhalen.

Hoe Apollo Finance jou kan helpen

Aangezien KPI’s een vrij centrale en cruciale rol spelen in het realiseren van jouw groeiplan, is het belangrijk dat je iemand met ervaring hebt die jou hierbij kan helpen. Dat kan een medeoprichter of personeelslid zijn met een solide financiële achtergrond, of een externe specialist zoals een accountant.

Met mijn accountants- en advieskantoor Apollo Finance help ik ondernemers bij het vaststellen, definiëren en periodiek meten van KPI’s. Kom je er niet helemaal uit of zou je hierbij advies willen? Neem dan contact met mij op.

KvK: 81716974

IBAN: NL88INGB0006935585

BTW-nummer: NL003599692B69

Amsterdam

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.