Waarom is een concrete groeistrategie onmisbaar?

Welke groeistrategie voor mijn bedrijf hanteren?
Het belang van een concrete groeistrategie binnen professionele organisaties wordt vaak onderstreept. Maar waarom is zo’n groeistrategie eigenlijk zo belangrijk? In dit artikel leggen we uit waarom een concrete groeistrategie onmisbaar is bij het realiseren van duurzame groei binnen de organisatie.
Welke groeistrategie van Ansoff past bij mijn bedrijf?

Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid voor de nederlaag. 

– Sun Tzu, 
Chinees generaal en strateeg (544-496 v. Chr)

Waar komt het concept strategie vandaan?

Het concept van strategie is eeuwen geleden ontstaan in oorlogvoering. Historisch gezien draait strategie om het vinden van een manier om te overwinnen. In het kort overwint een generaal wanneer hij/zij bewust is van de troepen, de vijand, het landschap en de bewegingen die plaatsvinden. Dit succesvolle concept is vervolgens vertaald naar het bedrijfsleven. 

Uiteindelijk draait strategie om het vinden van een pad naar zakelijk succes. Vaak gaat zakelijk succes hand in hand met het groeien van de organisatie. Als jouw succes afhankelijk is van zakelijke groei, is het uitstippelen van een helder en concreet groeiplan essentieel.  

De waarde van een groeistrategie voor de medewerkers

Met een groeistrategie bepaal jij op welke manier je jouw bedrijf de komende tijd laat groeien. Daarnaast is het ook voor de interne organisatie belangrijk. Personeel is gebaat bij een duidelijke koers. Bij het ontbreken van een duidelijke strategie, hoor je al snel dit soort geluiden terug onder de medewerkers: 

“We doen maar wat” “We hebben geen visie” “We kiezen altijd voor geld”.

Dit zijn typische opmerkingen die je hoort bij een onduidelijke strategie. Als het management de strategie niet deelt, is het voor medewerkers extra lastig om keuzes te begrijpen. Daarnaast kunnen medewerkers zich sterker verbinden aan de organisatie als zij zelf achter de strategie staan. Dit resulteert in een hogere loyaliteit onder medewerkers, die zich uiteindelijk voor een langere periode aan jouw bedrijf binden. In deze tijden van aanhoudende personeelstekorten is dat een niet te onderschatten aandachtspunt. 

Het belang van een groeistrategie

Als je zonder strategie gaat groeien, dan kan dat risicovol zijn. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je zonder achterliggende strategie investeert, voorraden uitbreidt of personeel aanneemt. Als een klant vervolgens veel te laat betaalt, dan kun je in de knel komen met je cashflow. Sporadisch hoor je van bedrijven die er bewust voor kiezen om niet te groeien. Dit is mogelijk, maar blijkt in de praktijk niet altijd een succes. Bedrijven die op geen enkele manier groei nastreven, komen namelijk vaak op een moment waarop ze niet meer bestand blijken tegen de groeiende concurrentie.

Het bepalen van een groeistrategie

Er zijn verschillende modellen die je kunnen helpen bij het uitstippelen van de juiste groeistrategie. In de essentie kun je er vier, gebaseerd op het Ansoff-model, onderscheiden.

(1)  Marktpenetratie

Zie je nog potentie voor jouw huidige productaanbod in de markt waarin je al actief bent? Kies dan voor marktpenetratie. De pijlen zijn dan gericht op het vergroten van marktaandeel. Hoe je deze strategie kunt laten slagen? Bijvoorbeeld door een nieuw filiaal te openen of je te richten op de klanten van de concurrent.

(4)  Marktontwikkeling

Wanneer je jouw huidige productaanbod introduceert in een nieuwe markt, heb je het over marktontwikkeling. Het is bij deze strategie belangrijk dat je de onderneming ook anders gaat positioneren. Dat kan betekenen dat je kiest voor een ander distributiekanaal, prijs of promotiestrategie.

(3)  Diversificatie

Hierbij kies je voor groei met een nieuw product voor een markt waarin je zelf nog niet actief was. Dit betekent verhoudingsgewijs wel de hoogste investering en is tijdsintensief.

(5)  Productontwikkeling

Je stelt vast dat jouw product kan worden verbeterd. Ontwikkel in dat geval nieuwe features en aanvullende diensten voor je bestaande klantenkring. Denk aan de iPhone: kopers van de nieuwe iPhone behoren veelal tot dezelfde doelgroep als die van de inmiddels verouderde iPhone.

Groeistrategie voor ondernemers

Voor veel ondernemers is het laten groeien van de organisatie een van de belangrijkste prioriteiten. Zonder waterdichte groeistrategie is het pad naar succes geen zekerheid. Laat je waar nodig en mogelijk ondersteunen door specialisten. Apollo Finance biedt jou graag advies op maat.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees meer »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees meer »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees meer »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees meer »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees meer »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees meer »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.