Geld lenen als startende ondernemer

Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?
Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Waar kun je als starter geld lenen?

Je hebt geld nodig om jouw onderneming te starten. Er is niet één plek waar je geld kunt lenen. Hier zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Het meest voor de hand liggend is de bank. Hier kun je een zakelijke lening krijgen. Maar daarnaast kun je ook bij een particulier geld lenen of bij Qredits, een landelijke kredietverstrekker. Mocht het bij deze drie opties niet lukken, dan kun je ook nog bij het UWV terecht voor een krediet. 

 

Het afsluiten van een lening als starter

Neem de tijd bij het bepalen van de juiste type zakelijke lening. Verschillende kredietverstrekkers bieden een zakelijke lening aan. Zoals een rekening courant krediet of een bedrijfshypotheek. Er zit een wezenlijk verschil tussen de invulling van deze leningen. Dat zie je ook terug in de voorwaarden en kosten. Vergelijk daarom de verschillende leningen en laat je adviseren door een expert. 

 

Stappenplan voordat je naar een leningverstrekker gaat

Je kunt niet zomaar aankloppen bij een bank voor een zakelijke lening. Daar moet je je goed op voorbereiden. Een geldverstrekker verwacht namelijk dat jij als ondernemer goed beslagen ten ijs komt. Dit is de kans om jouw motivatie en ambitie te tonen. Zorg dat je de volgende stappen doorloopt voordat je naar de bank gaat. 

 

Stap 1: schrijf een ondernemingsplan

Zonder plan, geen lening. Jij wil waarschijnlijk een substantieel bedrag lenen. Een goede onderbouwing is absoluut noodzakelijk. Werk jouw plannen uit in een ondernemingsplan. Dit plan geeft niet alleen inzicht in de ambities van je bedrijf maar ook in het financiële plaatje. Als je naar de bank gaat, kun je je  kans van slagen vergroten door een accountant mee te laten schrijven aan je ondernemingsplan.

 

Stap 2: Zorg voor startkapitaal

Ben je een startende ondernemer? Zorg dan voor voldoende startkapitaal. Een deel daarvan kan komen uit een financiering, maar het is ook van belang dat je eigen vermogen inbrengt. Ga hierbij gemiddeld uit van 30% van je investeringsbehoefte.

 

Stap 3: Stuur je jaarcijfers mee

Is je onderneming meer dan 18 maanden geleden opgericht? Lever dan ook de voorlopige of definitieve jaarcijfers van de eerste 12 maanden aan. Daardoor krijgt de verstrekker een beter beeld van de financiële situatie van je bedrijf. 

 

Stap 4: Zorg dat je financieel gezond bent

Als je een lening gaat aanvragen, dan wordt er getoetst hoe je er financieel voorstaat. Er wordt onderzocht of je al ergens anders geld hebt geleend of misschien wel betalingsproblemen hebt of hebt gehad. Deze check gebeurt bij Stichting BKR. Heb je hier een negatieve registratie? Dat verkleint de kans op een lening. 

 

Schakel hulp in van specialisten!

Heb je er al eens aan gedacht om de hulp in te schakelen van een intermediair of accountant? Ze kunnen je helpen met je ondernemingsplan en de aanvraag van je financiering.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees verder »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees verder »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees verder »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees verder »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees verder »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees verder »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.