Waar kijkt een potentiële koper naar bij een overname?
Je kunt de organisatie aantrekkelijk maken als je weet waar een potentiële koper bedrijven op beoordeelt. In de meeste gevallen neemt de kopende partij een overnameadviseur in de arm ter ondersteuning. Bij het selecteren van kansrijke organisaties wordt er veel informatie verzameld. Een greep uit belangrijke informatie binnen dergelijke trajecten:
- omzet,
- winstgevendheid,
- reputatie,
- historie,
- juridische structuur,
- personeel,
- productieproces,
- financiële en fiscale situatie,
- vooruitzichten,
- concurrentiepositie.
Om jouw organisatie aantrekkelijker te maken voor een overname is het dus raadzaam om deze informatie paraat te hebben. Voordat je deze informatie deelt is het belangrijk om de organisatie verkoopklaar te maken.
Informatiememorandum opstellen
Zodra jouw bedrijf verkoopklaar is, wordt bovenstaande informatie gebundeld tot een informatiememorandum (IM). Dit kun je zien als een marketing brochure van het bedrijf dat te koop staat. Een samenvatting van het informatiememorandum wordt als ‘teaser’ gedeeld met potentiële overnamekandidaten. Indien zij na het zien van de teaser interesse hebben, tekenen zij een geheimhoudingsverklaring. Daaropvolgend wordt het volledige informatiememorandum met de betreffende partij gedeeld.
Jouw bedrijf verkoopklaar maken
Om jouw organisatie verkoopklaar te maken hebben we een aantal tips verzameld.
Tip 1: maak jezelf misbaar binnen het bedrijf
Als eigenaar ben je vaak het gezicht van het bedrijf. Daarnaast ben je ook vaak de grondlegger en dat zorgt voor een bepaalde onmisbaarheid. Het is geen uitzondering dat een bedrijf grotendeels afhankelijk is van de eigenaar. Voor de aanstaande nieuwe eigenaar is dit natuurlijk geen gezonde situatie. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen welke taken jij momenteel uitvoert. Bepaal wie deze taken van jou over kan nemen én wat daarvoor nodig is.
Daarnaast is het ook verstandig om jezelf binnen commerciële relaties misbaar te maken. Het is geen uitzondering dat klanten een hechte band met de eigenaar onderhouden. Helaas zijn dit type klanten slechts in beperkte mate aan het bedrijf verbonden. Bij een overname is de kans reëel dat deze klanten met de organisatie breken. Dit wil je voorkomen. Een bewezen hechte klantenkring, maakt jouw bedrijf extra aantrekkelijk voor overname.
Tip 2: zorg dat de interne organisatie van het bedrijf op orde is
Het is belangrijk om de interne organisatie op orde te hebben. Ook na jouw vertrek moet de organisatie soepel blijven draaien. Biedt zekerheid op het gebied van bijvoorbeeld: de looptijd van contracten, actuele vergunningen, milieu- en andere eisen, actuele administratie, scherp debiteurenbeheer en overzichtelijk voorraadbeheer.
Een goed gestructureerde interne organisatie wekt vertrouwen. Als verkopende partij kun je namelijk eenvoudig en snel benodigde informatie verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan verkoopcijfers, budgetten en processen. Deze mate van professionaliteit komt zeker ten goede aan het verkoopproces en zal bovendien positief effect hebben op de waardering van het bedrijf.
Tip 3: kies een voordelige fiscale en juridische structuur
Mogelijk kan een wijziging van rechtsvorm fiscaal voordeel opleveren. Zo’n wijziging moet je door fiscale termijnen al een aantal jaren voor de overdracht afronden. Het is daarom belangrijk om je hierover te laten adviseren door een adviseur en op tijd te starten. En let op: na de overdracht moet je ook fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Laat je altijd goed adviseren zodat je fiscaal en juridisch voorbereid bent op de verkoop van je onderneming.
Tip 4: vergelijk jezelf met andere bedrijven!
Vergelijk de resultaten van jouw organisatie met die van vergelijkbare organisaties. Ga na op welke punten jij minder scoort en breng vervolgens in kaart wat hier de oorzaak van is. Begin ook hier tijdig mee. Bijvoorbeeld de rentabiliteit (het rendement op geïnvesteerd geld) of de solvabiliteit (verhouding tussen eigen en vreemd vermogen) verbeteren, kan al snel 3 tot 5 jaar duren.
Het belang van een overnameadviseur
Extern advies is tijdens de aankoop en verkoop van een onderneming onmisbaar. Zet een overnamespecialist in om als regisseur het hele aankoop- of verkoopproces te stroomlijnen. Een overnamespecialist kent het “spel” van bedrijfsverkoop en kan je helpen om de meest gunstige bedrijfswaardering te realiseren in de onderhandelingen en bij het uitvoeren van een due diligence onderzoek. Neem je geen overnamespecialist? Dan geldt al snel “goedkoop is duurkoop”.


Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening
Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.


Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten
In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.


5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers
Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.


Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?
Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.


Geld lenen als startende ondernemer
Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren.


Subsidieregelingen voor startende ondernemers
Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.