7 Alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren

verschillende manieren om werkkapitaal te financieren binnen een bedrijf
Er zijn ontzettend veel alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren. De financieringsmethode moet passen bij de reden van jouw financieringsbehoefte. Daarnaast moet ook de looptijd van de financiering passen bij de relatief korte periode dat jij het kapitaal gebruikt om je werkkapitaal te financieren

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is eenvoudig verwoord het geld dat vast zit in de onderneming. Het is het geld dat je nodig hebt om de onderneming te laten draaien en aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhanden werk voorfinancieren en voorraden aanvullen. In economische termen: werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen) en de vlottende passiva (zoals crediteuren en andere kortlopende schulden). Vlottende activa zijn bezittingen die korter dan een jaar in je bedrijf zitten.

Het benodigde werkkapitaal berekenen

De behoefte naar het financieren van werkkapitaal ontstaat als er, vrij simpel gezegd, openstaande vorderingen nog niet betaald zijn door klanten, maar er wel al rekeningen betaald moeten worden. Een voorbeeld: stel, jij wacht gemiddeld 30 dagen tot klanten betalen, maar jouw leveranciers willen binnen 14 dagen betaald worden. Dan ontstaat er een gat in je cashflow van 14 dagen. Dit gat wil je dan financieren. Door te berekenen hoeveel geld je “tekort komt” (omdat je moet wachten tot jouw klanten hun rekeningen betalen) weet je hoeveel financiering je nodig hebt voor je werkkapitaal. 

Werkkapitaal financieren zonder bank

Ook zonder een bank is het mogelijk om werkkapitaal te financieren. Als je financiële ruimte wil creëren zonder daar een bank bij te betrekken, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Kijk om te beginnen naar de volgende twee mogelijkheden.

Financiering uit je eigen onderneming

Kijk altijd eerst of er een mogelijkheid is om financiële ruimte uit je eigen bedrijf vrij te maken. In het geval van het eerder genoemde voorbeeld, waarbij er een cashflow gat van 14 dagen ontstaat, kunt je het gat ook via een financiering uit eigen onderneming dichten. Je zou bijvoorbeeld met klanten kunnen onderhandelen dat ze binnen 14 dagen betalen, tegen een korting van 1%. Als je daarnaast ook met leveranciers kunt afspreken dat je in plaats van 14, in 30 dagen kunt betalen, dan ontstaat er zelfs een werkkapitaal overschot. Dit is een slimme en effectieve manier om een dergelijk cashflow gat te dichten. Voor dit soort oplossingen kun je ook altijd beroep doen op een financieel adviseur. 

Overheidsregelingen en subsidies

Je kunt ook informeren of er overheidsregelingen en subsidies zijn die uitkomst bieden. Het overzicht “Alle subsidies” bevat naast subsidies ook borgstellingen, financiële bijdragen, prijzen en fiscale maatregelen. 

Startup box voor innovatieve startups

Voor innovatieve startups is het vaak lastig om aan financiering te komen. Regelingen bieden een steun in de rug zodat andere financiers mogelijk wél in jouw bedrijf willen investeren. Je kunt de Startup Box gebruiken om regelingen te vinden. 

Familie en vrienden

Vraag je directe omgeving om te investeren. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken op papier zet. Zo voorkom je eventuele moeilijke situaties in de toekomst. 

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de € 50.000,- en € 250.000,-. 

Microkrediet of MKB-krediet

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal € 50.000,- en een MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal € 50.000,- en maximaal € 250.000,-. Beide zijn specifiek bedoeld voor startende en bestaande ondernemers in het MKB. Je kan deze kredieten aanvragen bij Qredits. 

Factoring

Bij factoring levert de factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor. Deze partij betaalt bijvoorbeeld het (grootste gedeelte van het) factuurbedrag direct uit. De kosten van factoring verschillen per situatie en per aanbieder. Gemiddeld bedragen de kosten van factoring tussen de 2 en de 6 procent van het totale factuurbedrag. Dit bedrag is gebaseerd op rente, risico en beheer en eventuele administratiekosten. De precieze kosten zijn afhankelijk van het factuurbedrag, het aantal ingediende facturen, de betaaltermijn en de kredietwaardigheid van de klant.

Leasing

Bij leasing betaal je voor het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals een auto, machine of computers in de vorm van huur. Dit is een interessante optie als je duurdere auto’s of machines op de balans hebt staan. Dit is voordelig voor je werkkapitaal, omdat je niet in één keer een flink bedrag moet betalen, maar maandelijks behapbaar bedrag betaalt. Het geld wat je daarmee “bespaart” kun je vervolgens gebruiken om het werkkapitaal te financieren. Let wel op, leasen is uiteindelijk altijd duurder dan kopen omdat je rente betaalt.

verschillende manieren om werkkapitaal te financieren binnen een bedrijf

7 Alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren

Er zijn ontzettend veel alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren. De financieringsmethode moet passen bij de reden van jouw financieringsbehoefte. Daarnaast moet ook de looptijd van de financiering passen bij de relatief korte periode dat jij het kapitaal gebruikt om je werkkapitaal te financieren

Lees meer »

Belangrijke aandachtspunten bij ondernemen in het buitenland

Internationaal ondernemen is een mooie kans om als organisatie te groeien. Ondernemen in het buitenland brengt alleen wel risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan wetgeving, bankzaken en belasting betalen. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Lees meer »
Verschillende manieren om personeel of werknemer te financieel te belonen

13 Manieren om werknemers te belonen

Om werknemers te motiveren wordt er vaak gezocht naar een passende beloning. Zo ontvangen werknemers vaak een eenmalige bonus bij goede resultaten. Die bonus motiveert medewerkers om goede prestaties te leveren. Er zijn verschillende manieren om werknemers te belonen. In dit artikel vind je alle opties met de voor- en nadelen.

“Het primaire doel van het inzetten van een beloningsinstrument is het creëren van betrokkenheid en loyaliteit, zodat medewerkers zich duurzaam verbinden aan de onderneming”

Lees meer »
Fiscale voordelen van een privé auto zakelijk rijden

Privé auto zakelijk rijden

Voor veel ondernemers vormt de auto een belangrijk onderdeel in de organisatie. Het is niet ongebruikelijk dat privé en zakelijk bezit door elkaar lopen bij het runnen van een onderneming. Maar hoe ga je te werk als jouw auto eigenlijk privé-eigendom is, maar regelmatig zakelijk wordt ingezet? Je loopt al snel tegen allerlei vraagstukken aan rondom wetgeving, belastingdienst, benzinekosten en kilometerregistraties. In dit artikel geef ik antwoord op de belangrijkste vragen rondom het zakelijke gebruik van een privé auto.

Lees meer »

KPI’s: hoe jij jouw groeiplannen kunt behalen

Het analyseren van de financiën van jouw onderneming kan in verschillende situaties nodig zijn. De centrale vragen zijn dan vaak: hoe verdient de onderneming geld? Is de ondernemer in staat om de onderneming (financieel) goed te runnen? En wat is de groeipotentie van deze onderneming?

Lees meer »

Freelance boekhouder gezocht

Apollo Finance is een nieuw accountants- en advieskantoor voor MKB-ondernemers met groeiambities. Door uitbreiding van het klantenbestand ben ik op zoek naar een freelance boekhouder om een samenwerking mee aan te gaan. Je wordt onderdeel van mijn team van vaste freelancers. Bij nieuwe klanten word jij door mij betrokken om de financiële administratie te voeren en de belastingaangiften voor te bereiden. Dit doe je op freelance basis vanuit je eigen huis of kantoor. Ben jij de freelance boekhouder die ik zoek? Dit is een unieke kans om je eigen klantenbestand uit te bouwen en mee te groeien met Apollo Finance.

Lees meer »

KvK: 81716974

IBAN: NL88INGB0006935585

BTW-nummer: NL003599692B69

Amsterdam

Bedrijf

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.