7 Alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren

verschillende manieren om werkkapitaal te financieren binnen een bedrijf
Er zijn ontzettend veel alternatieve manieren om werkkapitaal te financieren. De financieringsmethode moet passen bij de reden van jouw financieringsbehoefte. Daarnaast moet ook de looptijd van de financiering passen bij de relatief korte periode dat jij het kapitaal gebruikt om je werkkapitaal te financieren

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is eenvoudig verwoord het geld dat vast zit in de onderneming. Het is het geld dat je nodig hebt om de onderneming te laten draaien en aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhanden werk voorfinancieren en voorraden aanvullen. In economische termen: werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen) en de vlottende passiva (zoals crediteuren en andere kortlopende schulden). Vlottende activa zijn bezittingen die korter dan een jaar in je bedrijf zitten.

Het benodigde werkkapitaal berekenen

De behoefte naar het financieren van werkkapitaal ontstaat als er, vrij simpel gezegd, openstaande vorderingen nog niet betaald zijn door klanten, maar er wel al rekeningen betaald moeten worden. Een voorbeeld: stel, jij wacht gemiddeld 30 dagen tot klanten betalen, maar jouw leveranciers willen binnen 14 dagen betaald worden. Dan ontstaat er een gat in je cashflow van 14 dagen. Dit gat wil je dan financieren. Door te berekenen hoeveel geld je “tekort komt” (omdat je moet wachten tot jouw klanten hun rekeningen betalen) weet je hoeveel financiering je nodig hebt voor je werkkapitaal. 

Werkkapitaal financieren zonder bank

Ook zonder een bank is het mogelijk om werkkapitaal te financieren. Als je financiële ruimte wil creëren zonder daar een bank bij te betrekken, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Kijk om te beginnen naar de volgende twee mogelijkheden.

Financiering uit je eigen onderneming

Kijk altijd eerst of er een mogelijkheid is om financiële ruimte uit je eigen bedrijf vrij te maken. In het geval van het eerder genoemde voorbeeld, waarbij er een cashflow gat van 14 dagen ontstaat, kunt je het gat ook via een financiering uit eigen onderneming dichten. Je zou bijvoorbeeld met klanten kunnen onderhandelen dat ze binnen 14 dagen betalen, tegen een korting van 1%. Als je daarnaast ook met leveranciers kunt afspreken dat je in plaats van 14, in 30 dagen kunt betalen, dan ontstaat er zelfs een werkkapitaal overschot. Dit is een slimme en effectieve manier om een dergelijk cashflow gat te dichten. Voor dit soort oplossingen kun je ook altijd beroep doen op een financieel adviseur. 

Overheidsregelingen en subsidies

Je kunt ook informeren of er overheidsregelingen en subsidies zijn die uitkomst bieden. Het overzicht “Alle subsidies” bevat naast subsidies ook borgstellingen, financiële bijdragen, prijzen en fiscale maatregelen. 

Startup box voor innovatieve startups

Voor innovatieve startups is het vaak lastig om aan financiering te komen. Regelingen bieden een steun in de rug zodat andere financiers mogelijk wél in jouw bedrijf willen investeren. Je kunt de Startup Box gebruiken om regelingen te vinden. 

Familie en vrienden

Vraag je directe omgeving om te investeren. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken op papier zet. Zo voorkom je eventuele moeilijke situaties in de toekomst. 

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die financiering en coaching biedt voor bedragen tussen de € 50.000,- en € 250.000,-. 

Microkrediet of MKB-krediet

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal € 50.000,- en een MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal € 50.000,- en maximaal € 250.000,-. Beide zijn specifiek bedoeld voor startende en bestaande ondernemers in het MKB. Je kan deze kredieten aanvragen bij Qredits. 

Factoring

Bij factoring levert de factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor. Deze partij betaalt bijvoorbeeld het (grootste gedeelte van het) factuurbedrag direct uit. De kosten van factoring verschillen per situatie en per aanbieder. Gemiddeld bedragen de kosten van factoring tussen de 2 en de 6 procent van het totale factuurbedrag. Dit bedrag is gebaseerd op rente, risico en beheer en eventuele administratiekosten. De precieze kosten zijn afhankelijk van het factuurbedrag, het aantal ingediende facturen, de betaaltermijn en de kredietwaardigheid van de klant.

Leasing

Bij leasing betaal je voor het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals een auto, machine of computers in de vorm van huur. Dit is een interessante optie als je duurdere auto’s of machines op de balans hebt staan. Dit is voordelig voor je werkkapitaal, omdat je niet in één keer een flink bedrag moet betalen, maar maandelijks behapbaar bedrag betaalt. Het geld wat je daarmee “bespaart” kun je vervolgens gebruiken om het werkkapitaal te financieren. Let wel op, leasen is uiteindelijk altijd duurder dan kopen omdat je rente betaalt.

Kan ik uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening bij KVK

Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening

Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.

Lees meer »
Als MKB'er op zoek naar een ervaren MKB accountant?

Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten

In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.

Lees meer »
Bekijk 5 veelgemaakte financiële missers voor startende ondernemers.

5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers

Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.

Lees meer »
Welke eenmalige investeringen en terugkerende kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?

Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.

Lees meer »
Hoe kan je geld lenen als startende ondernemer?

Geld lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren. 

Lees meer »
8 handige subsidieregelingen voor startende ondernemers

Subsidieregelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.

Lees meer »

Belastingscan

Bij een belastingscan kijk ik of er fiscale regelingen in de inkomstenbelasting zijn, waar je nog geen gebruik van maakt. Ook bespreken wij jouw plannen voor komend jaar. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijk ik of we dat fiscaal aantrekkelijk kunnen regelen.

Een proactieve sparringpartner.

Geen reactieve dienstverlener, waarbij de teller loopt bij elk contactmoment. Maar een proactieve sparringspartner, die naast je staat en onderdeel is van jouw onderneming.

Snelheid

Binnen 24 uur reactie op werkdagen.

Gratis contact.

Je kan altijd bellen met korte vragen over je administratie en financiën.

Transparante prijzen.

Meerwerk wordt enkel uitgevoerd na een prijsopgave en akkoord. Volledige regie voor jou dus!

Een maatwerk oplossing.

Hierdoor kan de oplossing altijd voldoen aan jouw specifieke behoefte en budget. 

Hoge kwaliteit

Als registeraccountant met jarenlange werkervaring kan ik jou dat garanderen. Lees hier de voordelen van een registeraccountant ten opzichte van een boekhouder.