Wat doet een accountant precies?
Een accountant is een professional die verantwoordelijk is voor het verzamelen, beoordelen en opstellen van financiële informatie. Dit kan zowel voor individuele personen als voor bedrijven gelden. Accountants zijn vaak gespecialiseerd in specifieke gebieden, zoals belastingen, auditing of financiële planning. Ze helpen bij het opstellen van jaarverslagen, het beheren van financiën en het adviseren over financiële zaken. Dit is slechts een algemene beschrijving van wat een accountant doet; de specifieke taken van een accountant kunnen sterk verschillen afhankelijk van het type werk dat ze doen en voor wie ze werken.
Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?
Zowel een boekhouder als accountant zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf of organisatie. Dit omvat het verwerken van inkomsten en uitgaven, het bijhouden van rekeningen en het opstellen van financiële rapporten. De belangrijkste verschillen tussen een accountant en boekhouder worden hieronder uitgelegd:
Een accountant onderscheid zich door de specialisatie in het geven van advies over financiën en het opstellen en controleren van financiële verklaringen. Dit omvat het opstellen van financiële rapporten, het uitvoeren van financiële analyses en het geven van advies over financiële zaken. Boekhouder is een vrij beroep. Iedereen met financiële kennis kan starten als boekhouder of administratiekantoor. Een accountant heeft daarentegen een beschermd beroep. Een accountant is vaak universitair geschoold en doet op regelmatige basis aan bijscholing. Daarbij staan accountants – in tegenstelling tot boekhouders – onder streng toezicht van een beroepsorganisatie. Zo ben je als ondernemer altijd verzekerd van kennis, kunde en toezicht.
De waarde van een accountant voor het MKB
Een accountant kan helpen bij het houden van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening van een MKB-bedrijf. Dit is belangrijk omdat goed bijgehouden financiële gegevens nodig zijn om de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien kan een accountant ook advies geven over belastingzaken en andere financiële zaken, wat kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen voor het bedrijf.
Hoe vind je als MKB’er de juiste accountant
Er zijn verschillende manieren waarop een MKB-bedrijf een geschikte accountant kan vinden. Een goed begin is om te vragen naar aanbevelingen bij andere MKB-bedrijven of bij vakorganisaties. Je kunt ook online zoeken naar accountants in jouw regio en hun websites bekijken om te zien of ze gespecialiseerd zijn in het werk voor MKB-bedrijven. Een gekwalificeerde accountant herken je aan de titel RA (registeraccountant). Twijfel je over het gebruik van de titel RA? De NBA biedt een register met alle erkende accountants. Verder is het belangrijk om meerdere accountants te benaderen en hen te vragen naar hun ervaring en diensten, zodat je een goed beeld krijgt van hun aanbod en kunt bepalen welke het beste bij jouw bedrijf past.
Wat betekent de term registeraccountant
Een registeraccountant is een accountant die is geregistreerd bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Dit betekent dat de accountant aan specifieke eisen voldoet op het gebied van opleiding, ervaring en professioneel gedrag, en dat hij of zij op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de accountancy. Door zich te registreren, geeft een accountant aan dat hij of zij de kwaliteit van zijn of haar werk hoog in het vaandel heeft staan en geeft dit potentiële klanten een extra garantie van professionaliteit en kwaliteit. Een registeraccountant wordt regelmatig getoetst door de NBA.
Gemiddelde kosten voor een MKB-accountant
Het kan moeilijk zijn om te zeggen wat een MKB-accountant kost, omdat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type diensten dat wordt aangeboden, de grootte en complexiteit van het bedrijf, en de ervaring en reputatie van de accountant. In het algemeen kun je verwachten dat een MKB-accountant je per uur of per project zal berekenen, en de kosten kunnen variëren van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de aard van de diensten. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en om offertes van verschillende accountants te vergelijken voordat je een beslissing maakt. Apollo Finance werkt altijd met transparante prijzen. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
Waardevolle informatie van een MKB-accountant
Een accountant kan verschillende soorten rapporten opstellen voor zijn of haar klanten. Dit kan bijvoorbeeld een jaarrekening zijn, waarin de financiële gegevens van het bedrijf over het afgelopen jaar worden samengevat. Dit kan ook een tussentijds financieel rapport zijn, waarin de financiële gegevens van het bedrijf over een bepaalde periode worden weergegeven. Verder kan een accountant ook specifieke rapporten opstellen, zoals een kostenanalyse of een rapport over de prestaties van het bedrijf. De exacte inhoud van de rapporten kan variëren afhankelijk van de behoeften van het bedrijf en de aard van de diensten die de accountant aanbiedt. Een registeraccountant biedt altijd een samenstellingsverklaring aan. Dat biedt meer zekerheid wanneer je financiële documenten met externe partijen deelt.
MKB-accountant of boekhouder nodig?
Er is een verschil tussen een accountant en een boekhouder, hoewel beide beroepen betrokken zijn bij het houden van financiële gegevens. Een boekhouder houdt zich alleen bezig met het dagelijks bijhouden van de boekhouding van een bedrijf, terwijl een accountant zich daarnaast ook richt op het analyseren en interpreteren van financiële gegevens en het geven van advies over financiële zaken. Accountants zijn geregistreerd bij een erkende beroepsorganisatie en zijn daardoor onderworpen aan strengere eisen op het gebied van opleiding en professioneel gedrag. Als een bedrijf advies nodig heeft over financiële zaken of als er complexere financiële vraagstukken zijn, kan het in de regel het beste zijn om een accountant in de arm te nemen.


Uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening
Het deponeren van de jaarrekening is voor menig ondernemer een wettelijke verplichting. Toch is het geen uitzondering dat ondernemers – om wat voor reden dan ook – niet aan deze verplichting kunnen voldoen. Tijdsdruk, onkunde of een overzichtelijke administratie zijn vaak gehoorde oorzaken. Een laatste strohalm is uitstel aanvragen voor het deponeren van de jaarrekening. In dit artikel geef ik tekst en uitleg rondom de jaarrekening.


Alles wat je als MKB’er over accountants moet weten
In het bedrijfsleven kom je regelmatig in contact met accountants. Een accountant is verantwoordelijk voor de correctheid van financiële informatie. Daarmee heeft de accountant onterecht een saai imago. Een accountant kan namelijk van grote waarde zijn voor een organisatie. In dit artikel vertel ik je alles wat jij als MKB’er over accountants moet weten.


5 Financiële valkuilen voor startende ondernemers
Ondernemen is voor veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Zelf aan het roer staan, knopen doorhakken en je eigen inkomen genereren. Een gevleugelde uitspraak luidt: ondernemen is risico’s nemen. Dat klinkt misschien romantisch, maar in de realiteit ben je als beginnende ondernemer kwetsbaar voor fouten. Bovendien hebben niet alle ondernemers een diepgaande passie voor financiële zaken. In dit artikel behandel ik een aantal bekende financiële valkuilen voor startende ondernemers. Hopelijk kan dit artikel jou behoeden voor onnodige risico’s of fouten.


Welke kosten moet je reserveren bij het opstarten van een bedrijf?
Een eigen bedrijf opstarten is voor veel beginnende ondernemers een sprong in het diepe. Het opstarten van een bedrijf gaat hand in hand met investeringen. Over het algemeen is een nieuw bedrijf niet vanaf dag één winstgevend. Met een strakke financiële planning houd jij grip op inkomsten en uitgaven. Maar welke kosten moet je incalculeren bij het opzetten van jouw bedrijf? In dit artikel beschrijf ik een aantal veelvoorkomende kostenposten.


Geld lenen als startende ondernemer
Als startende ondernemer kan het voorkomen dat je startkapitaal nodig hebt. Maar hoe je aan kapitaal kan komen, is voor veel startende ondernemers nog een vraagstuk. Kun je bijvoorbeeld als ZZP’er een zakelijke lening krijgen? Hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik uit hoe jij als startende ondernemer jouw bedrijf kan financieren.


Subsidieregelingen voor startende ondernemers
Als startende ondernemer begin je aan een flinke uitdaging. Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, energie en geld. De kans is groot dat er in de beginfase geen of weinig winst wordt gemaakt. Daarom heeft de overheid verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Zo wordt het aantrekkelijker om als startende ondernemer te gaan ondernemen. In dit artikel vertellen wij welke negen subsidies en regelingen er zijn voor startende ondernemers.